Een beetje Zuid-Amerika
19 mei 2024 - Lamego, Portugal
We worden wakker op Eerste Pinksterdag met een heerlijk zonnetje. Weeronline klopt helemaal. We stappen de camper uit en bemerken dat 80% van de gasten al weg is. Niet dat wij heel laat zijn, onze campingvrienden zijn vroeg. De temperatuur is nog niet zo hoog maar we ontbijten heerlijk buiten. In Portugal is Pinksteren overigens geen openbare feestdag. Daar doen ze hier niet aan.
We starten vandaag met een wandelingetje naar de Santuário de Nossa Senhora dos Remédios. Bij ons heet dit gewoon een katholieke kerk. We zijn er niet geweest maar het doet iets Zuid-Amerikaans aan (https://www.visitportugal.com/nl/node/134774). Zeer de moeite waard. Het wandelingetje wordt echter een flinke stappenteller als we afdalen naar het 686 trappen lager gelegen Lamego. We moeten natuurlijk ook weer terug. Lamego heeft iets wat veel Portugese dorpjes hebben, oud en nieuw dwars door elkaar heen en aan het nieuwe is geen welstandscommissie te pas gekomen.
Na de lunch springen we op onze elektrische karretjes om de Dourovallei te ontdekken. Ook op de fiets eerst afdalen en terug klimmen maar dat is een eitje met de trapondersteuning. Het wordt een fietstocht van 25 km door een prachtig landschap met een aaneenschakeling van wijngaarden. Ik heb weer mooie foto’s kunnen maken.
Terug in Lamego proeven we onze eerste port. Een Ruby port, prachtig rood van kleur en fruitig van smaak en een 10 jaar oude port. Wij zijn portanalfabeten maar dit lusten wij wel. Plankje kaas en ham erbij. Helemaal goed. Vast niet onze laatste glaasjes.
We hebben overdag mazzel gehad met het weer, vanavond is het helaas weer een pietsie regenachtig. Morgen gaan we met de camper verder de Dourovallei in.
Einde van dag 12.
Dirk:20 mei 2024Prachtig zeg!